ПРИ СЪРДЕЧЕН ПРИСТЪП

Сърдечните пристъпи могат да са от различен характер, но неизменно будят тревоги. Методът, който веднъж ми помогна да овладея внезапно възникналия сърдечен пристъп и който препоръчвам тук, се отнася най-вече за случаите на внезапно силно ускоряване на пулса.

Заимствал съм го от книгата „Активно дълголетие“ на академик Микулин, който най-общо обосновава метода си така:

Сърдечният мускул изтласква кръвта по артериите при свиване. Няма обаче мускул на сърцето, който да го „разтваря“ силово за напълването му отново с кръв за следващото изтласкване. (Тоест има изтласкване, но няма всмукване. Напълването става при отпускането му само от притока на венозна кръв, която не е под силно налягане, като артериалната  Б.М.) Затова пълненето на сърцето в най-добрия случай става при отпускането му до размера на кухината между белите дробове и диафрагмата, където то се намира. При стрес и емоционална възбуда диафрагмата инстинктивно се свива и намалява кухината (а също и с възрастта), което именно води до плашещото ускоряване на пулса. Каквото и да го е придизвикало обаче, намалената кухина може изкуствено бързо да се увеличи и облекчено от това, сърцето може да нормализира ритъма си.

Ето го и упражнението – поема се дълбоко въздух с повдигане и разтваряне на раменете и се задържа. Тогава, докато гръдният кош е максимално разширен, без да се изпуска въздухът, се издува силно коремът с помощта на диафрагмата за няколко секунди.

По този начин на сърцето се предоставя повече пространство за по-доброто му напълване. На мен ми помогна от първия път при еднократно прилагане, но всички сме различни, а и причините могат да са най-разнообразни (при мен май беше стрес) и някои вероятно ще трябва да го повторят няколко пъти.

Необходимо е да се научим как се прави когато сме здрави, за да се усвои добре и да може да се изпълни привично при пристъп, когато паниката ни пречи да ровим в паметта си какво беше това упражнение и как точно се изпълняваше.

Ето и думите на Микулин за ефекта, който е постигнал: „Този прост метод ми е помагал 30 години да се избавям сам от сърдечните пристъпи, за лекуването на които по-рано се налагаше да викам Бърза помощ и да се лекувам в болница.“

Веднага искам да подчертая, че това не е чудодейно средство, което веднъж завинаги ще ви отърве от всякакви сърдечни проблеми. Дори и когато са еднократни (но продължителни), е задължително кардиолозите да открият и отстранят (или поне минимализират) физиологичните причини. Ако те не откриват такива, а случаите се повтарят, значи причините може да са психогеннни, за което пък могат да ви помогнат други специалисти.

Моля да споделите впечатленията си от този или други методи за самопомощ в кризисни ситуации от подобен тип!

Реклами