За очите

oko+

Очите ни са изумително сложни органи и ние рядко си даваме сметка колко прецизни процеси се извършват в тях (и в мозъка), за да виждаме – просто го приемаме за даденост, докато появата на зрителен проблем не ни накара да се замислим.

Започнах да прилагам процедурата СТУДЕНИ ОЧИ след появата на малки странни тъмни петънца в полезрението ми но подробности за това ще дам по-надолу. Името й може да ви прозвучи зловещо, обаче няма нищо общо със смразяващия поглед, спокойно!  😉

 

Процедурата за очите всъщност е съвсем елементарна и представлява „наплискване“ със студена вода. Наведете се над чешмата така, че струята да е в непосредствена близост до дясното ви око и го наплискайте 30-ина пъти, след което повторете същото с лявото око. Аз използвам само средния и безименния пръст на съответната ръка, с които просто  “отклонявам“ струята към окото, което трябва да е затворено по време на процедурата.

Ако вече изпълнявате процедурата ГОРЕЩО-СТУДЕНО, описана в ЗА ЛИЦЕТО, можете да направите процедурата СТУДЕНИ ОЧИ веднага след нея, както всъщност я добавям аз. (Двете процедури обаче не са свързани функционално или по друг начин, така че можете да правите и поотделно когато намерите за добре.) Те едва ли ще отстранят вече възникнали физиологични промени в зрението, но подобрявайки кръвообращението на очите, могат да забавят някои възрастови изменения, тоест има не толкова лечебен, колкото изразен превантивен характер.

Усвоилите Упражнение No 21 „Крокодил“ вече знаят, че в него съм добавил няколко упражнения за очите. Те обаче могат да се правят в каквато и да е спокойна поза (не са неразривно свързани с крокодилската 😉 ) и по всяко време на деня. Също са с превантивен характер, според мен, макар Норбеков да твърди, че чрез тях могат да се намалят диоптрите и да се изхвърлят очилата. Не съм си изхвърлил очилата, но вече 5-6 г. след появата на петънцата, за които говоря в началото, нови не са се появили. И ако за това са допринесли незначителните усилия, които правя за целта, значи си е заслужавало.

Друга рецепта за поддържане на очите и за предпазване от развитие на перде видях в сайта на Моника Балаян. Тя беше препоръчана от Лили Димкова, дъщеря на Петър Димков, от когото всъщност я е научила.

 „В 300 г. преварена вода се разтваря 1 чаена лъжичка морска сол, не прекалено пълна. След като изстине, се налива по малко от разтвора в две санитарни чашки за промиване на очите. Гледате във водата по 1 минута с всяко око поотделно. Задължително го правете в две различни чашки за всяко око, за да не ги заразите едно от друго.“

Имах една чашка с извито гърло от едно време. Не намерих друга такава, а като на втората снимка – с почти право гърло. И с двете еднакво успешно се правят промивките, но когато са различни има и едно предимство – няма да ги бъркате коя е за лявото и коя за дясното око.

Между другото, за мен солта от изравнена чаена лъжичка се оказа силна за разтвора и ми „щипеше“ очите. Затова намалих количеството на солта до полупразна лъжичка. Предполагам обаче, че е индивидуално и всеки ще намери своята пропорция с проби и грешки.

Ако правите това вечер, добре ще е предварително да наплискате няколко пъти затворените си очи с вода. Така попадналите през деня върху клепачите и миглите прашинки няма да попаднат в очите при „гледането под вода“ в чашките.

На същото място Лили Димкова говори и за 25-кратни наплисквания на всяко око с вода ежедневно, каквито и аз съм включил в ЗА ЛИЦЕТО, без да съм знаел тогава за препоръчаното от нея.

Петънцата в очите ми, за които писах в началото, са тъмни на цвят и „плаващи“, в смисъл, че продължават леко да се движат „по инерция“ и след като погледът се спира след преместване. Първото впечатление след появата им е същото, както когато някое дребно насекомо ни е влязло в окото, но без да дразнещо усещане или болка. След прегледите при офталмолог се оказа, че в моят случай това е някакво безобидно (и вероятно възрастово) изменение в стъкловидното тяло на окото. То не ми се отрази на остротата на зрението и когато свикнах с него, даже престанах да го забелязвам.

Бързам да предупредя онези от вас, на които току що са влезли подобни „мушички“ в окото и сега с облекчение са прочели горните редове – не бързайте да се успокоявате! Описаните симптоми понякога могат да бъдат сигнал и за по-сериозни диагнози и затова незабавно се обърнете към опитен очен лекар!

Наскоро прочетох в пост от една жена, как баща й се отървал от перде чрез промивки на окото с воден разтвор с пчелен мед, но не успях да се свържа с нея за подробности. Ако някой знае нещо по въпроса, нека го сподели тук.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.