Бор (и магнезий) за стави, кости и мускули

Вече знаете, че публикувам тук главно методи, от които съм имал подобрения на състоянието. В случая става дума за болки в кръста (нямам дископатия) и в коленете. След приема на бор и магнезий в продължение на 4 мес. през 2017-а (когато бях на 71 г.), имах чувствително подобрение в подвижноста на кръста и колената. Мога отново да клякам до долу, което беше станало невъзможно поради едновременни болки в колената и в кръста. Преди не можех да изпълнявам Упр. № 8 .

Болките в кръста и в колената ми позволяваха да приклекна едва наполовина. Отделно от това беше затруднено и изпълнението на Упр. № 4 и № 5 (можех да ги правя само с много намалена амплитуда), пак заради болки в кръста.  След приема на боракс и магнезий успях да ги възстановя и отново да ги изпълнявам в почти същия вид и амплитуда, както преди.

Сега, 9 мес. след това, положението не се е влошило, но реших отново да започна прием на поддържаща доза за няколко месеца, а да не чакам да се случи.

В сайта ЗДРАВНА АКАДЕМИЯ има дълги и подробни статии за бора (в съчетание с магнезий) и за магнезия отделно. Можете  да се запознаете с тях и коментарите от авторите и ползвателите ТУК.

Понеже в сайта им информацията е много обемна и наистина на академично ниво на моменти, ще дам тук начинът, по който се приготвят и приемат бораксът и магнезият. те са извлечени от статиите там и от коментари на модератори и ползватели. Бораксът се намира в аптеките в пликчета по 20 гр. за около 1 лев, а магнезиевият хлорид го няма, но може да се поръча от сайта им. Ще повторя, че това е и начинът, който съм използвал през м.г. и сега съм подновил.

БОРАКС

Като начало, трябва да се разтвори леко закръглена чаена лъжичка (5-6 гр) боракс в 1 литър вода. Понеже се разтваря трудно, добре е да е в бутилка, за да може да се разтръсква. Това ще бъде концентрираният разтвор, който трябва да се съхранява на място, недостъпно за малки деца.

Стандартната доза представлява една чаена лъжичка (5 мл) от гореописания концентриран разтвор. Такава доза съдържа 25-30 мг боракс и осигурява около 3 мг бор. Трябва да се приема всекидневно по една доза с напитка или храна. Ако се чувствате добре след тази доза, може да приемете втора доза при следващото хранене. Като поддържаща доза може за неопределено време да се приемат една или две дози дневно.

Ако някой страда от възпаление на ставите, остеопороза и подобни заболявания, менопауза, скованост поради напредналата възраст, или ако има нужда да подобри ниското производство на полови хормони, тогава трябва да се увеличи приема до три или повече стандартни дози, разпределени във времето (но с почивка в събота и в неделя) – докато се почувства, че проблемът е разрешен в достатъчна степен. След това може да се премине към една или две поддържащи дози дневно.

МАГНЕЗИЕВ ХЛОРИД

Няма никакви възрастови ограничения за приема на магнезий. Той е „като огън, който разпалва живота“ и е добре винаги да го прави. Аз приемам магнезия по два начина:
1. Чист магнезиев хлорид хексахидрат в количеството 33 грама разтварям в 1 литър вода и всеки ден взимам от този разтвор 100 мл, които разреждам с вода за да получа половин литър магнезиева вода и да я изпия на малки и чести глътки в рамките на деня. Аз прибавям към тази вода и боракс. (По начина и дозите, описани по-горе).

 

Ще бъде полезно и за другите ползватели на сайта, ако споделите впечтленията си тук.

Реклами